הרעלת שוקולד אצל כלבים חתולים

אחת השאלות שאני נתקלת בהן היא – האם זה נכון ששוקולד גורם לתולעים אצל כלבים ?

אז התשובה היא לא.

שוקולד לא גורם לתולעים, אבלשוקולד עלול לגרום להרעלה!

הרכיב הגורם להרעלה הינו תאוברומין. תאוברומין שייך לקבוצת חומרים בשם מתילקסטנטין ,

בקבוצה זו מצויים גם קפאין ותאופילין.

תאוברומין מצוי בקקאו, תה, קולה ועוד.

בקקאו, שהינו חומר הגלם של השוקולד, תאוברמין מצוי בריכוז הגבוה פי 3 -10 מריכוז הקפאין.

(ואכן עץ הקקאו נקרא Theobroma cacao = מזון האלים).

יונקים רבים כמו חתולים, חולדות, עכברים, בקר ואפילו בני אדם, עשויים להיות רגישים לשוקולד.

מבין היונקים - הכלבים הינם הרגישים ביותר.

מדד LD50 – הינו מדד המצביע על המינון הסמי לתלי- הכמות הדרושה על מנת להרוג 50% מהאוכלוסיה הנבדקת.

באדם – הכמות היא 1000 מג/ק"ג משקל גוף.

בחתול 200 מג/ק"ג משקל גוף.

בכלב 300 מג/ק"ג משקל גוף.

חתולים אומנם גם רגישים לתיאוברומין, אך הם אוכלים פחות ממתקים, כיוון שחסרות להם בלוטות טעם למתוק.

מדוע הכלבים יותר רגישים ?

אצלנו תהליך עיכול השוקולד מהיר יותר. אצלנו השפעת השוקולד, נמשכת בין 20 דקות לשעתיים. וכמותו בדם יורדת לחצי בתוך 3-6 שעות מרגע אכילת השוקולד (זמן מחצית החיים).

הכלבים מעכלים את השוקולד בקצב איטי יותר. כמו כן קיימת ספיגה חוזרת של החומר הפעיל מהמעי ומשלפוחית השתן.

רק לאחר 17.5 שעות מרגע אכילת השוקולד, מופיעה ירידה ברמת התיאוברומין. בשל כך, הם נחשפים למעשה למינון יתר של התרכובת.


סימני הרעלה

עשויים להופיע בתוך 6-12 שעות מרגע אכילת השוקולד ולהמשך 3-4 ימים.

סימני ההרעלה מגוונים:

סימנים מתונים כוללים – שתיה מרובה, הקאות, שלשלול, פעילות מעיים מואצת ואי שקט.

סימנים אלו יכולים להופיע כבר במינון של 20 מ"ג/ק"ג משקל גוף תיאוברומין. או לחלופין – 50 גרם שוקולד חלב בכלב קטן.

בשלבים המתקדמים של ההרעלה - נראה פעלתנות יתר, השתנה מרובה, אטקסיה (חוסר יציבות), קשיחות גפיים, רעידות ועוויות דמויית אפילפסיה. הגברת קצב לב, הגברת עוצמת התכווצות שרירי הלב, קשיי נשימה, ציאנוזיס ( כחלון), יתר ל"ד ועליה בחום גוף.

סימנים אלו עשויים להופיע במינון של 40-5- מ"ג תיאוברומין /ק"ג משקל גוף.

בהמשך - נראה ירידה בקצב לב, ירידה בל"ד, קומה ומוות.

· בנוסף להרעלה – בעקבות החשיפה לכמויות השומן והסוכר הגבוהות בממתקי השוקולד , עלול להתפתח פאנקראטיטיס (דלקת לבלב), כמה ימים לאחר אכילת השוקולד.

איזה שוקולד רעיל יותר ?

הדבר תלוי הן בכמות התאוברומין המצויה בשוקולד והן במשקל הכלב.

ככל שהשוקולד מכיל יותר קקאו, יש בו יותר תאוברומין ולכן הוא יותר מסוכן לבעלי החיים.

קצת על סוגי השוקולד המוכרים :

שוקולד כהה- נחשב למובחר והאיכותי מבין סוגי השוקולד . אחוז מוצקי הקקאו בו הינו הגבוה ביותר ומגיע ל-70% ויותר. לנו נחשב לבריא יותר, בהשוואה לסוגי השוקולד האחרים מאחר והוא מכיל כמות מופחתת של סוכר ואחוזי שומן.

שוקולד מריר- מכיל לפחות 35% מוצקי קקאו. ככל שאחוז מוצקי הקקאו בשוקולד גבוה יותר, הוא נחשב איכותי יותר.

שוקולד חלב - מכיל אבקת חלב ופחות מוצקי קקאו. בזכות תוספת הסוכר, הינו מתוק יותר.

שוקולד לבן: - מורכב מחמאת קקאו בלבד, ללא מוצקי קקאו. ובתוספת חלב, סוכר וחומרי טעם שונים.

בטבלה המצורפת ניתן לראות מהי כמות החומר הפעיל המצויה בכל אחד מסוגי השוקולד ומהי כמות השוקולד המסוכנת.

סוג השוקולדכמות התיאוברומין בגרם שוקולדכמות השוקולד הקטלנית לכלבכלב קטן (5 קג)כלב בינוני (10 קג)שוקולד כהה13.75 מ"ג30 גר'60 גר'שוקולד מריר7-14 מ"ג140 גר'280 גר'שוקולד חלב:1-5 מ"ג280 גר'560 גר'שוקולד לבן:מורכב מחמאת קקאו בלבד


טיפול

בכל מקרה בו קיים חשד כי בעל החיים שלך אכל שוקולד, מומלץ ליצור קשר לתיאום טיפול ראשוני.

רצוי להתחיל בטיפול, כמה שיותר מהר, כיוון שיעילות הטיפול גדולה יותר, ככל שניתן קרוב יותר למועד אכילת השוקולד.

בשלב הראשוני יכלול הטיפול גרימת הקאה ובמידת הצורך – מתן פחם פעיל המצמצם ספיגת השוקולד מהמעיים לדם.

בשלבים מתקדמים יותר של ההרעלה – ניתן טיפול תומך בהתאם לסימני ההרעלה.

0 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

FIP - Coronavirus Feline - קורונה בחתולים

משפחת נגיפי הקורונה כוללת כ- 40 זנים. רובם לא אלימים (לא מעוררים מחלה). החתול רגיש ל Coronavirus Feline - נגיף הקורונה הספציפי לחתולים. הנגיף נפוץ מאוד בין החתולים. בגרמניה ב-90% מהחתולים שחיו בחתול