הרעלת שוקולד

May 5, 2016

 

אחת השאלות שאני נתקלת  בהן היא – האם זה נכון ששוקולד גורם לתולעים בכלבים ?
אז התשובה היא לא. שוקולד לא גורם לתולעים, אבל שוקולד עלול לגרום להרעלה!
הגורם להרעלה הינו החומר הפעיל תאוברומין. התאוברומין שייך לחומרים מקבוצת  המתילקסטנטין , הכוללים גם קפאין ותאופילין. הוא מצוי בקקאו, תה, קולה ועוד.

בקקאו, שהינו חומר  הגלם של השוקולד, ( עץ הקקאו  Theobroma cacao = = מזון האלים). תאוברמין מצוי בריכוז הגבוה פי 3 -10 מריכוז הקפאין.
יונקים רבים  כמו חתולים, חולדות, עכברים, בקר ואפילו בני אדם, עשויים להיות רגישים לשוקולד.
מבין היונקים -  הכלבים הכי רגישים.
LD50 – (המינון הסמי לתלי) - הכמות הדרושה על מנת להרוג 50% מהאוכלוסיה הנבדקת..
באדם – הכמות היא 1000 מג/ק"ג משקל גוף.
בכלב                     300 מג/ק"ג משקל גוף.
בחתול                    200 מג/ק"ג משקל גוף.
חתולים למעשה רגישים יותר לתיאוברומין, אך הם אוכלים פחות ממתקים, כיוון שחסרות להם בלוטות טעם למתוק.
מדוע זה קורה ?
אצלנו תהליך עיכול השוקולד מהיר יותר. אצלנו השפעת השוקולד, נמשכת בין 20 דקות לשעתיים. וכמותו בדם יורדת לחצי בתוך 3-6 שעות מרגע אכילת השוקולד  (זמן מחצית החיים).
כלבים מעכלים את השוקולד בקצב איטי יותר. רק לאחר 17.5 שעות מרגע אכילת השוקולד, מופיעה ירידה ברמת התיאוברומין.. בשל כך, הם נחשפים למעשה למינון יתר של התרכובת.
סימני הרעלה
עשויים להופיע בתוך 6-12 שעות מאכילת  השוקולד  ולהמשך 3-4 ימים. זאת  הן בשל זמן מחצית החיים הארוך  של החומר הפעיל  והן בשל ספיגה חוזרת שלו מהמעי ומשלפוחית השתן.
סימנים מתונים כוללים – שתיה מרובה, הקאות, שלשלול, פעילות מעיים מואצת ואי שקט.
סימנים אלו יכולים להופיע כבר במינון של 20 מ"ג/ק"ג משקל גוף תיאוברומין. או לחלופין – 50 גרם שוקולד חלב בכלב קטן.
בשלבים המתקדמים של ההרעלה  - נראה  פעלתנות יתר, השתנה מרובה, אטקסיה (חוסר יציבות), קשיחות גפיים, רעידות ועוויות דמויית אפילפסיה. הגברת קצב לב, הגברת עוצמת התכווצות שרירי הלב, קשיי נשימה, ציאנוזיס ( כחלון), יתר ל"ד ועליה בחום גוף. סימנים אלו עשויים להופיע במינון של 40-5- מ"ג תיאוברומין /ק"ג משקל גוף.
בהמשך  - נראה ירידה בקצב לב, ירידה בל"ד, קומה ומוות.
בעיה נוספת הכרוכה באכילת ממתקי שוקולד בכמויות גדולות – נובעת מהחשיפה לשומן ולסוכרים. הדבר עלול לעורר התפתחות פאנקראטיטיס (דלקת לבלב) כמה ימים לאחר מכן.
מתי שוקולד הופך לרעיל ?
הדבר תלוי בכמות התאוברומין המצויה בשוקולד ובמשקל הכלב.
ככל שהשוקולד מכיל יותר קקאו, יש בו יותר תאוברומין ולכן הוא יותר מסוכן לבעלי החיים.
קצת על סוגי השוקולד המוכרים :
שוקולד כהה- נחשב למובחר והאיכותי מבין סוגי השוקולד . אחוז מוצקי הקקאו בו הינו הגבוה ביותר ומגיע ל-70% ויותר. לנו נחשב לבריא יותר, בהשוואה לסוגי  השוקולד האחרים מאחר והוא מכיל כמות מופחתת של סוכר ואחוזי שומן .
שוקולד מריר- מכיל לפחות 35% מוצקי קקאו. ככל שאחוז מוצקי הקקאו בשוקולד גבוה יותר, הוא נחשב איכותי יותר.
שוקולד חלב - מכיל אבקת חלב ופחות מוצקי קקאו. בזכות תוספת  הסוכר, הינו מתוק יותר.
שוקולד לבן - מורכב מחמאת קקאו בלבד, ללא מוצקי קקאו. ובתוספת חלב, סוכר וחומרי טעם שונים.


כמות השוקולד המסוכנת.

סוג השוקולד, כמות  התיאוברומין   בגרם שוקולדכמות השוקולד הקטלנית לכלב

כלב קטן (5 קג)כלב בינוני (10 קג)

שוקולד כהה13.75 מ"ג30 גר'60 גר'

שוקולד מריר7-14 מ"ג140 גר'280 גר'

שוקולד חלב:1-5 מ"ג280 גר'560 גר'

שוקולד לבן:מורכב מחמאת קקאו בלבד

טיפול
בכל מקרה בו קיים חשד כי בעל החיים שלך  אכל שוקולד, מומלץ ליצור קשר לתיאום טיפול ראשוני.
רצוי יהיה להתחיל הטיפול, כמה שיותר מהר, כיוון שיעילות הטיפול גדולה יותר, ככל שניתן קרוב יותר למועד אכילת השוקולד.
בשלב הראשוני יכלול הטיפול גרימת הקאה ובמידת הצורך – מתן פחם פעיל המצמצם  ספיגת השוקולד מהמעיים לדם.
בשלבים מתקדמים יותר של ההרעלה – ניתן טיפול תומך בהתאם לסימני ההרעלה.

 

 

מרפאה בכוכב יאיר

 

 

מרפאה ניידת

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

מרפאה וטרינרית m84

  • Facebook Social Icon
דוקטור שלומית פרנס וטרינרית